2010. december 14., kedd

Neki már van

~~~♥♥♥~~~

Bende fogait tegnap gúzsba kötötték. Szegény még szenved, még nehezen viseli. Remélem egy idő után jobb lesz.
Azt inkább nem is írnám le, hogy mennyibe kerül... És azt, hogy Leventének is kell...
Neki ugyan egy kicsit később, mert előtte még átesik két szájsebészeti beavatkozáson, pontosabban az egyiken már túl van.
Nemrégiben írtam arról, hogy néha felelőtlen szülőnek érzem magamat, magunkat. Nos, ha csak rágondolok a történtekre, ez az érzés még erősebb.
Levi ugyanis a leghátsó fogait teljesen elnyűtte, menthetetlenül elszuvasodtak. (Majdnem) rendszeresen jártunk velük fogászatra, alaposan mostak fogat. Azt hittük ez elég, de most kiderült, ennél sokkal több kellett volna. Ezért kell most a két szájsebészeti beavatkozás, mielőtt fogszabályzót kap, így húzzák szét a fogait, hogy a kihúzottak miatt ne ferdén nőjenek. Még csak 12 éves, mit tettünk vele?
Bendének is azért kell, mert időnek előtte kihúztak egy tejfogát és a fogai úgy nőttek, hogy nem tudott kibújni a helyén a maradandó fog. Arra már nem emlékszem, hogy a mi felügyeletünk alatt történt-e ez vagy az iskolai fogászaton (ha itt, akkor nem tudtunk róla), de a lényeg, hogy érte sem tettük meg amit kellett volna. Ezért most húzzák, vonják amíg lehet és ő szenved.  És szenvedni fog Levente is.
Ej, ha visszacsinálhatnám!

~~~♥♥♥~~~

2 megjegyzés:

  1. ó, sajnálom :-( a lelkifurkát is, mert bár tudom, h mindent megteszel a gyerekeidért, az anya már csak ilyen, mindig magában keresi a hibát.

    az én fiaimnak is van fogszabályozója, ha szerencsénk van, talán nem kell állandó, csak ez az éjszakai. a nagyobbiknál annyival bonyolultabb pluszban, h neki 1 éve derékba törött a maradandó bal felső egyese egy uszodai elcsúszást követően, és egyenlőre ideiglenes pótlása van, neki kell arra majd korona is, meg vigyázni kell, h a fogszabi ne szedje le a pótlást, ne jöjjön le evéskor, darabolom neki a szendvicset is, és folyton figyelem, hogyan harap, halálosan idegesítem szegény gyereket már. de eddig 4x kellett újra pótolni a letört darabot, mert lejött, persze, h ideges vagyok... még szerencse, h a legjobb barátnőm a fogorvosunk...

    nálatok a fogászaton nem ajánlják fel a barázdazárást? azzal talán meg lehetett volna előzni Levi szuvasodását. lezárja a maradó rágók felszínét és nem tud a kis résekbe beleülni a lepedék, nálunk mindkét fiú minden maradó rágója azonnal le lett zárva, ahogy teljesen kibújtak.

    VálaszTörlés
  2. Ne vádold magad, bár tudom, milyen érzés.
    A fogszabályzás egy külön életforma, több testvérem csinálta végig, iszonyú strapás a rendszeres odajárás, odafigyelős, hát még az ára.
    Viszont megdöbbentően gyönyörű, szabályos lesz az eredmény, majd meglátod.
    Vigasztalásul elmondom, hogy gyerekeimnek egész gyerekkorukban szép volt a fogsora, aztán érettségi körül jöttek a bölcsességfogak.
    Azóta a fiunknak a két felső metszőfoga egymásra torlódott, mert már nem fértek el egymás mellett, mert előrenyomta. Viszont mivel elmúlt tizennyolc, már teljes áron lehetne csak szabályoztatni, aminek megfizethetetlen az ára. Szegénynek elég előnytelen látvány, nem is beszélve a romlásveszélyről.

    VálaszTörlés