2009. február 4., szerda

Gyermeki gondolatok a nevekről

Felcsillant a szemem, amikor olvastam Csutkababa bejegyzését, ahol Réka és Bende angyalkáztak a hóban. Azt hittem, találok még egy Bendét:)

Az én kisfiamat ugyanis "csak simán" Bendének hívják. Nem Bencének és nem Bendegúznak, ahogyan azt mindenki megkérdezi. Amikor "eszmélt", egyszer egy ilyen kérdés után ezt mondta: Ha rólam mindenki azt hiszi, hogy Bendegúz vagyok, akkor Levi miért nem Levigúz, Panni meg Pannigúz?

Egy másik szösszenet szintén a nevéről, de ez már iskolába kerülése utánra datálódik.
"Nem értem: ha a gyerkek rögtön, elsőre megértik a nevemet, a felnőttek miért nem?!"

Pedig nem különleges vagy furcsa név sem hangzásában, sem kiejtésében. Csak ritka. Elvileg a Benedek név becézéséből önállósult név (Ladó János szerint), de én egy kis füzetecskében találtam, amiben régi magyar nevek voltak felsorolva. Sajnos a jelentését nem tudom, bár nagyon szeretném.
Nagyon örülök, hogy nem engedtem a családi nyomásnak és kitartottam a Bende mellett:) Mert szerintem Bende olyan bendés, igazi egyéniség:)

4 megjegyzés:

  1. A mi fiacskánkat Papp Levedi Bendegúznak hívják. A Levedi is gyakran fejtörést okoz a "felnőtteknek".
    Ő szereti a nevét, sőt büszke is rá.
    Ezek szerint minden rendben van.

    VálaszTörlés
  2. A Bende latin eredetű, az jelenti: áldott. Ha a Benedekből indult ki, akkor egyértelmű miért: Benediktus a latin verzió. benedico = áldani, szó szerint pedig jót mondani. Bocs, ezt nem bírtam megállni, előtört a teológus :))
    Amúgy ez a névcsoport nekünk is erősen játékban volt, csak aztán elhappolták a családban, így lett Kristóf.

    VálaszTörlés
  3. Hagyd csak,majd büszke lesz a nevére.Ilyenből tuti nincs három az osztályban.A mi Gerzsonunkat többnyire Gedeonnak gondolták.

    VálaszTörlés
  4. Csutkababa! Bevallom, elsőre én is zavarban voltam, mert azt hittem a Levedi vezetéknév. De utánanéztem:) Mindkettőt használjátok?

    Violini! :)
    Nálunk is voltak jobbnál jobb ötletek:)

    Anyahajó! Nem baj, hogy kitört?) Köszönöm! A jót mondani igazmondást takar? Mert ha igen, akkor illik rá a neve, Bende a becsületesség mintaképe. Múlt héten azért kapott beírást, mert elmondta a tanítónéninek, hogy ő is dobált kenyeret az ebédlőben, nem csak a többiek:)

    Katafolt! Ó, én nem izgulok miatta:) De ő még nincs tisztában vele, hogy ritka neve van.

    VálaszTörlés